БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

Евгений Вучков е роден на 4 август 1956 година в град Пловдив.

Прави първите си стъпки в областта на българския танцов фолклор в танцовия състав на Кюстендилски ансамбъл за народни песни и , чийто главен художествен ръководител е неговият баща Никола Вучков.

В периода 1971 г. – 1975 г. Е. Вучков учи в Държавното хореографско училище в гр. София (понастоящем НУТИ). Негови учители по български танци са академик Красимир Петров и Любов Стоянова, а класовете по ансамбъл тогава се водят от Кирил Харалампиев и Димитър Димитров (Палаврата).

По време на ученето си, Е. Вучков е солист в Ансамбъл „Маяковски“ при Дома на българо–съветската дружба с главен художествен ръководител Кирил Харалампиев.

От 1975г до 1977г. Е. Вучков отбива военната си служба в Ансамбъла на „Строителни войски“ като соло-балетист с главен художествен ръководител Кирил Харалампиев.

От 1977г. до 1981г. Е. Вучков е студент във Висшия музикално-педагогически институт, гр. Пловдив (понастоящем АМТИИ) в специалност „Хореографска режисура“ с преподаватели проф. Кирил Дженев и Феодор Бакалов. Едновременно със студентството, Вучков танцува в ДФА „Тракия“ като артист - соло балетист с главен художествен ръководител проф. Кирил Дженев.

След като завършва магистратурата си, Вучков се завръща в град Кюстендил и започва работа като режисьор-хореограф на Кюстендилски ансамбъл за народни песни и танци.

НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЯ

Първата си награда за „Ново хореографско произведение” за танцовата постановка „Празник край Струма“ Е. Вучков получава на Трети национален преглед на държавните ансамбли през 1985г. в гр. Кюстендил.

През 1987г. Вучков става и най -младият главен художествен ръководител на вече преименувания Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Струма“, гр. Кюстендил. Остава негов ръководител до закриването на ансамбъла през 1991 година.

Е. Вучков е носител на много творчески отличия и персонални награди.

От 2011 година е основател и председател на Сдружение „Вдъхновени“ и създава Танцова формация „Нова Генерация“, гр. Кюстендил. Под ръководството и с хореографията на Е. Вучков, танцовата формация получава множество награди от престижни конкурси и фестивали в страната и чужбина.

От 2020г. Вучков е и член на Управителния съвет на СОЛИ (Съюз на организациите за любителско изкуство) и Зонален представител за Югозападен регион.

През 2021г. му се присъжда званието "MAESTRO ACADEMIC" от Европейската асоциация за фолклорни фестивали "EAFF".